Jak smakować kawę? cz. 2
- Your Time
- 25 lis 2020
- 2 minut(y) czytania
Wiesz już, jak rozszyfrować zapach kawy – od ziarenek po filiżankę ☕️ Czas na bardziej satysfakcjonującą część kawowego rytuału: pierwszy łyk! To moment, w którym przekonasz się, czy wywąchane przez ciebie subtelne nuty wysuną się na prowadzenie, czy ustąpią nowym doznaniom.

Choć to kuszące, postaraj się zbytnio nie spieszyć. Zbyt wysoka temperatura napoju może sprawić, że twoje zmysły zostaną „przytłumione”, a przecież nie o to nam chodzi! Zaciągnij się kawowym zapachem, zbadaj jej kolor i przejrzystość... i do dzieła!
Jakich smaków szukać w kawie?
🔹 Słodycz 🔹
Naturalna słodycz kawy bywa trudna do uchwycenia. Wynika z procesu karmelizacji, który ma miejsce podczas wypalania ziaren. Z tego względu najbliżej jej do „głębokiej” słodyczy cukru trzcinowego, miodu, melasy lub syropu klonowego.
🔹 Kwasowość 🔹
Choć nie brzmi zachęcająco, kwasowość – zwana także „żywością” - dodaje kawie charakteru i bywa cechą pożądaną. Zwłaszcza, gdy przywodzi na myśl smak soczystych owoców – cytrusów, truskawek, a nawet arbuza!
🔹 Słoność 🔹
Nie, nie chodzi nam o ten poranek, kiedy z niewyspania pomyliłeś solniczkę z cukiernicą 😉 Podobnie jak w przypadku czekolady lub karmelu, odrobina słoności kawie nie szkodzi - wręcz przeciwnie! Potrzeba jej, by zrównoważyć dominującą nieraz gorycz. Jeśli jednak twoja kawa jest odczuwalnie słona, prawdopodobnie wymaga innej metody parzenia lub np. drobniejszego zmielenia ☕️
🔹 Gorycz 🔹
Czas na smakową "wizytówkę" kawy - gorycz! Gorzkie nuty wynikać mogą ze stopnia wypalenia ziaren, ale także z ich rodzaju - łatwiej o nie w przypadku robusty, niż w arabice. W filiżance dobrej kawy gorycz jest niezbędna dla dopełnienia smakowej kompozycji. Jest to jednak jeden z najbardziej "subiektywnych" smaków - to, co tobie wydaje się gorzkie, dla kogoś innego może być ambrozją 🥰
🔹 Czystość i „finisz” 🔹
Posmak, jaki kawa pozostawia na języku, świadczy w dużej mierze o... talencie roastera 🔥Czy po pierwszym łyku czujesz, że twoje kubki smakowe zdominował jeden aspekt kawy – np. jej gorycz lub kwasowość? A może posmak jest neutralny, stonowany i zachęcający do pociągnięcia kolejnego łyka?
Pamiętaj, że twój kawowy gust zależy od wielu czynników. Ma prawo się także dramatycznie zmienić :) Jeśli z przyzwyczajenia pijesz orzechową Brazylię, daj szansę rześkiej, tropikalnej Kenii. A jeśli nie wiesz, od czego zacząć, skorzystaj z naszego doświadczenia! Na www.twojsklepzkawa.pl znajdziesz także autorskie blendy ziaren z różnych zakątków świata 🌎
W następnym poście przybliżymy kilka sposobów na wyostrzenie zmysłów i codzienny ich „trening” 💪 Udowodnimy także, że czasem warto złamać zasady grzecznego zachowania przy stole, by w pełni rozkoszować się kawą 😉 Do zobaczenia!
Comments